joi, 28 iunie 2012

"Mind mapping" sau arta de a-ţi cartografia mintea

        De curând am descoperit cartografierea mentală ( "mind mapping") ca pe un plan mental de acțiune pentru toate obiectivele mele pe care vreau să le duc la bun sfârșit, ca pe o posibilă soluție la toate problemele cu care mă frământ sau mă voi frământa. Creierul meu oricum funcționa după un tip similar planificării mentale dar îmi și cerea să mă organizez astfel, pentru a putea da mai departe randament.
        Psihologul englez Tony Buzan este cel care a pus bazele acestei metode de analiză, de organizare mentală și soluționare eficientă a problemelor umane. De fapt, harta mentală reprezintă felul cum percepem noi lucrurile, cum le organizam și cum plănuim să le ducem la bun sfârșit. Însă ce ar fi ca toate acestea să nu rămână doar în mintea noastră, ci să le așternem pe hârtie, cât mai viu colorate, pentru a ne pune la treabă și capacitatea vizuală de a susține acest plan mental? 
        Dacă sunteți genul de persoane cărora le place să își deseneze pe hârtie toate ideile și planurile care le străbat mintea (cum este și cazul meu), atunci nu vă va fi greu deloc să vă organizați și să vă alcătuiți harta mentală. O ședință de "mind mapping" nu cere multe, o coală albă de hârtie, creioane colorate și...idei multe. De aici și până la a le organiza într-un plan ține doar de noi și de cum ne putem elibera mintea astfel încât să așternem și să eliberăm pe hârtie tot ce se zbate în interiorul creierului nostru.
         Aceia cărora le este mai greu să se exprime prin intermediul schițelor și al desenului nu trebuie să vă faceți probleme că nu veți putea alcătui și implicit duce la împlinire un astfel de plan mental, asta pentru că, fără un efort prea mare, aveți posibilitatea să descărcați gratuit softuri de "mind mapping" și să le instalați direct pe PC-ul vostru, apoi să va întocmiți propria voastră hartă mentală prin intermediul acestora. Un astfel de soft găsiți aici .
        Am găsit următorul site care atribuie rangul de “arta” cartografierii mentale şi care m-a convins şi pe mine de faptul că "mind mapping"-ul este într-adevăr o artă – arta de a ne exprima ideile într-un format cât mai friendly pentru creieraşul nostru, a.î. să îi furnizăm materialele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele (pentru a-şi duce la bun sfârşit orice plan).
       Aşa că…weekendul asta mă voi apunca să exersez "mind mapping"-ul…(Exerciţiul este mama învăţăturii până la urmă !).
       Totul e să ne concretizăm ideile şi planurile pe care le purtăm zi de zi în minte. Până la urmă ţine doar de noi să ne alegem cum le aşternem pe hârtie – important este să o facem aşa cum ne vin în mine, apoi să continuăm cu organizarea şi concretizarea, urmând ca astfel să le dăm suflu viu şi putere de a se împlini.

         Succes la "mind mapping", dragii mei, şi mai ales la concretizat şi împlinit vise ! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu